Verwijzen.
Is er een vervolg consult nodig? Of is het nodig om het kind en de ouder(s) te verwijzen? De zorgkaart geeft een overzicht van de beschikbare interventies en verwijsmogelijkheden op wijkniveau.
- Dietist
De oorzaak van het overgewicht lijkt in een ongezond voedingspatroon en weinig kennis over goede voeding binnen het gezin te zitten. Een diëtist kan het gezin helpen met het krijgen van meer inzicht in hun voedingspatroon en helpen met het maken van gezondere voedingskeuzes.
- Fysiotherapeut
De oorzaak van het overgewicht komt door te weinig beweging door een bewegingsbeperking bij het kind. Een fysiotherapeut kan deze klacht verhelpen of verminderen om weer optimaal te kunnen bewegen.
- Beweegprogramma's
De oorzaak van het overgewicht komt door te weinig beweging bij het kind en binnen het gezin. Beweegprogramma’s of sportactiviteiten in de wijk kunnen helpen bij het meer gaan bewegen van het kind (en gezin).
- GLI voor Kinderen
Het kind en gezin hebben ondersteuning nodig bij het aannemen van een gezonde levensstijl. Een GLI helpt gezinnen middels een multidisciplinaire aanpak (voeding, bewegen, gedrag) een gezondere levensstijl aan te nemen en te behouden. Bv. Kids4Fit fit, Dikke vrienden club, SlimFit.
- Kinderarts
Het kind is de enige binnen het gezin/familie met overgewicht/obesitas en is al van jongs af aan zwaarder dan leeftijdsgenoten. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een genetische afwijking of een metabole stoornis de oorzaak is van het overgewicht.
Tips.
Wanneer u het gezin heeft voorzien van adviezen om zelf met het overgewicht aan de slag te gaan, of wanneer u het gezin heeft doorverwezen kan het goed zijn om na enige tijd te horen hoe dit verlopen is. Dit kan goed werken als een stok achter de deur.
- Bel zelf als huisarts of laat een assistent(e) bij u in de praktijk contact op nemen met het gezin om te vragen hoe het is verlopen.
- Plan eventueel een follow-up consult na enige tijd om te horen hoe het gaat en om de BMI-waarde nogmaals te bepalen.